18 marca obchodzimy Światowy Dzień Recyklingu, który powstał z myślą o edukacji w dziedzinie odzyskiwania surowców z odpadów oraz promocji prawidłowej ich segregacji. To doskonała okazja, żeby zastanowić się nad odpowiednim wykorzystywaniem surowców wtórnych oraz rozsądnym rozporządzaniem zasobami naturalnymi.
Recykling to proces, który ma wiele zalet. Przyczynia się do zmniejszenia emisji dwutlenku węgla do atmosfery oraz ograniczenia zanieczyszczenia gleb i wód. Polega on na efektywnym wykorzystaniu odpadów, przy małym nakładzie energetycznym oraz materiałowym. Ponadto, z uwagi na fakt, że w wyniku recyklingu odpady przetwarzane są na pełnowartościowe produkty, proces ten zmniejsza również eksploatację złóż naturalnych.
Każdy może włączyć się aktywnie w proces recyklingu, bo rozpoczyna się on już w gospodarstwie domowym, gdzie następuje segregacja odpadów komunalnych. Istotne, by odbywała się ona w sposób prawidłowy. To właśnie dzięki odpowiedniej segregacji możliwe jest ich skuteczne przetwarzanie. Segregowanie odpadów na właściwe frakcje pozwala im wrócić do obiegu oraz optymalnie powtórnie je wykorzystywać.
Recykling to codzienne decyzje, które z czasem stają się nawykiem. Pamiętajmy jednak, że skuteczniejszym sposobem dbania o naszą planetę jest ograniczenie zużycia opakowań z tworzyw sztucznych w codziennym życiu, a tym samym zmniejszenie ilości produkowanych przez nas odpadów. Można przyczynić się do tego, wprowadzając zmiany do swoich przyzwyczajeń zakupowych, m.in.:
- rezygnując z proponowanych przez sprzedawców reklamówek foliowych,
- zabierając na zakupy bawełnianą, wielorazową torbę,
- inwestując w bidon, zamiast kupować za każdym razem wodę w plastikowej butelce,
- kupując kawę na wynos z własnym kubkiem termicznym,
- kupując kosmetyki od tzw. eko firm, które sprzedają swoje produkty w ekologicznych opakowaniach,
- kupując produkty w opakowaniach pochodzących z recyklingu,
- ograniczając ilość kupowanych rzeczy.
Zmniejszanie ilości powstających odpadów jest jednym z podstawowych celów idei zrównoważonego rozwoju i utrwalania prawidłowych wzorców proekologicznych i konsumenckich.